Už dávno víme o tom, že jsou ryby pro naše zdraví velmi důležité. Nejnovější studie však dokazuje, že mají pro nás a zejména naše děti ještě větší význam, než jsme se dosud domnívali. Jejich nedostatek nám škodí stejně, jako kdybychom pěstovali jiné zlozvyky.
Horší než pravidelné kouření
Kvalita a délka je předmětem mnoha studií. Vědci už vícekrát potvrdili, že je pro naše zdraví důležitá Středozemní strava, která sestává z velkého množství zeleniny, ryb, olivového oleje a upřednostňují zejména vaření a pečení, které uchovává více vitamínů a lépe působí na organismus.
Na podobném trendu funguje i japonská strava, do které základu patří různé druhy ryb a mořských plodů. Podle výzkumu kanadské University of Guelph se právě z toho důvodu dožívají v těchto zemích vyššího věku.
Vedoucí této studie doktor Michael McBurney prozradil, že nedostatečná konzumace ryb nám dokonce zkracuje život ještě víc než pravidelné kouření. Proto bychom je měli zařadit do jídelníčku od útlého věku. Učte na takové jídla vaše děti už od příkrmů, aby si na ně zvykli a pokládali je za samozřejmost.
Nemáme dostatek omega mastných kyselin
Hlavním důvodem škodlivosti nedostatečné konzumace ryb jsou chybějící omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Ty se v takové míře nenacházejí v žádné jiné potravině. Organismus potřebuje pro správné fungování zdravé tuky.
Když je má nedostatek, nedochází ke správné regeneraci buněk a v případě dětí také k možnému zpomalení vývoje. Optimálně by měly tvořit 8 a více procent naší stravy. Takto vysoké hodnoty omega mastných kyselin mají v Japonsku, kde se podle tohoto průzkumu dožívají v průměru o 5 let více oproti občanem USA.
U nich se pohybuje podíl této výživné látky na hodnotě pět a méně procent. Když chceme tedy žít zdravě a dlouho a dopřát to nejlepší i svým dětem, tak bychom neměli zapomínat ani na pravidelnou konzumaci různých druhů ryb.
Proč jsou pro naše tělo důležité?
Omega-3 mastné kyseliny jsou pro organismus důležité zejména z hlediska chránění srdce. Jsou velmi důležité pro kardiovaskulární systém, který udržují v dobré kondici.
Pomáhají při potížích s krevním tlakem a pomáhají při správné funkci srdce. Z toho důvodu jsou velmi důležité i z hlediska dlouhověkosti. Jelikož jsou ryby dietním jídlem, tak prospívají i při prevenci před přibíráním.
V současnosti má mnoho dětí problém s nadváhou, což škodí kardiovaskulárnímu systému a zvyšuje riziko jiných onemocnění. Už v mladém věku se potýkají s obtížemi jako cukrovka nebo problémy s tlakem, které by měly řešit až dospělí lidé. Zařaďte jim proto do stravy ryby, abyste takto chránili jejich zdraví.
Odkdy a kolik ryb mohou jíst děti?
S přidáním ryb do jídelníčku neotálejte dlouhou dobu. Podle odborníků byste měli naše sladkovodní dávat již od dvanácti měsíců a z mořských můžete začít vařit jídla od dvou let. Ty jsou ještě bohatším zdrojem omega-3 mastných kyselin.
Velmi dobré jsou například makrely nebo losos. Zpočátku jejich vařte jedenkrát týdně, pak je můžete dělat častěji. Podle odborníků bychom je měli konzumovat dva nebo třikrát za sedm dní.
Dávejte pozor na původ
Při rybách je velmi důležité dívat na jejich původ. Sledujte, zda pocházejí z chovu nebo byly uloveny na moři či v řece. Pokud pocházejí přímo z přírody, podívejte se, v jaké oblasti to bylo. Některé vody jsou totiž znečištěné, všechny škodlivé látky se dostávají do organismu těchto živočichů a následně je zkonzumují lidé. V takovém případě by byly nebyly pro děti prospěšné, ještě by jim více škodily.
správná příprava
Během vaření ryb dbejte zejména na to, abyste odstranili kosti. Když budete mít čerstvé filety, půjde vám to velmi jednoduše. Přejděte prstem po střední části a odstraňte je pomocí pinzety nebo pokud máte dlouhé nehty, půjdou vám jednoduše i tímto způsobem. Na dochucení ryb je nejlepší sůl, citrónová šťávy a bylinky.
Nepřipravujte jejich pouze smažením, jak je to v našich končinách velmi oblíbené. Dětem je můžete uvařit nad párou, udusit, opéct na pánvi nebo v troubě na mastném papíře. Snažte se je nepřevařit, aby měli dobrou chuť a abyste v nich uchovali dostatek výživných látek.
Důležitou součástí jídelníčku každého dítěte je i mléko. Mnohé maminky kromě kravského mléka, nabízejí svým ratolestem i náhrady bez obsahu mléka. Dělají dobře?