peníze

Test kráječů potravin: Co byste o nich měli vědět?

Je úžasné sledovat, jak se před očima kus uzené šunky mění na tenoučké nakrájené plátky. I kdybyste desetiletí trénovali práci s nožem, nikdy byste nedosáhli rovnoměrnost řezu elektrického kráječe.

Co byste o nich měli vědět

přetáčení

Pouze složitější modely kráječů mají na pracovní straně kotouče kryt. Znamená to, že zatímco chléb a suché salámy nakrájíte bez problému, tvrdý sýr a pařená šunka se vám budou chtít pod rukou přetáčet. Nějaký čas potrvá, než s kráječem najdete společnou řeč. Sýr se snadněji krájí z plochých bloků, na šunce musíte ruku odlehčit.

kolmý řez

Obvykle není chyba stroje, pokud jsou plátky jednak tlustší než na druhé. Pokud máte pocit, že řezy jdou šikmo a nepomáhá ani otáčení salámu či sýra, na vině je příliš velký přítlak ruky k řezné ploše. Dejte surovinám volnost, vždyť nůž si je do řezu vtáhne sám. Tlakem ruky vychýlí svislý doraz v rozpětí jeho pružnosti.

mytí

Každodenní čištění kráječe není pouze věcí hygieny. Kdykoli krájíte šunku, salám nebo sýr, na kotouči zůstane vrstvička vlhkosti, tuků a soli. Není oceli, která by odolala korozi, pokud ji nasolíme. Pokud kotouč rezaví, jeho lesklý povrch se mění na matný, strukturovaný. To ještě více přispěje k tomu, že bude suroviny přetáčet.

mazání

Hladký pohyb vozíku je pro bezproblémové krájení klíčový. Potrvá dlouhé měsíce, než se poprvé ozve pískání nebo zadrhávání. Na mazání kontaktních částí nepoužívejte sádlo, máslo ani kuchyňský olej. Zakupte si raději kelímek potravinářského maziva, které se působením vzduchu nekazí a nezapáchá.

ukládání

Kráječe určené pro domácnosti nejsou vybaveny automatem, který by úhledně ukládal jeden plátek vedle druhého. Obvykle dostanete pouze misku, která je zachycuje při opuštění nože. Naučte se na tuto práci používat levou ruku. Ne proto, aby byly plátky přehledně naskládané, ale nato, aby je nevťahovalo zpět do nože.

broušení

Kotouče se zoubkovaným ostřím nabrousíte v domácích podmínkách keramickou tyčinkou, kterou koupíte v každém dobrém obchodě s noži a příslušenstvím. Funguje podobně jako pilník, ledaže její povrch je natolik hladký, aby si s broušením poradil i úplný začátečník. Lépe vybavené modely s hladkým kotoučem bývají dodávány s bruskou.

na lince

Pokud nemá kráječ zapadnout prachem, určitě mu najděte místo na kuchyňské lince nebo stolku, kde bude neustále k dispozici. Nenádejajte se, že ho budete vybírat a odkládat při každé příležitosti. Je jako rychlovarná konvice – vždy na dosah ruky, neustále připraven k použití.

Méně obalů, delší trvanlivost

Už žádné vakuové obaly, které plní skládky plastem. Už žádné krájené salámy a sýry z pultu, které mají záruku 24 hodin. Ve chvíli, kdy do kuchyně přinesete elektrický kráječ potravin, vše se nadobro změní. Aniž byste museli slevit ze svých nároků na krájení, čekají vás zcela nové zážitky a plánování nákupů.

Co mají společného blok sýra, Stang suché salámy a pařená šunka? Jejich trvanlivost se ve spíži či ledničce počítá na týdny i měsíce – pokud zůstanou celé, ne nakrájené na plátky. Vždy ukrojit pouze tolik, kolik vám třeba, vždy s stejně uhlazeným výsledkem. Nejlepší na tom je, že to pocítíte i v peněžence. Každý obal a krájení si dají obchodníci zaplatit. Tak, abyste si to nevšimli.

kotouč
Málokterý výrobce počítá s broušením řezného kotouče během životnosti. Proto používají v modelech pro domácnosti zoubkované ostří.

tloušťky
Chléb na 15 milimetrů, hovězí pečeni na 10, tlačenku na 5, tvrdý sýr na 2 a salám na
1 milimetr. Ne všechny stroje mají stejný rozsah tlouštěk.

pojezd
Ložiska a kolečka jsou zárukou toho, že se pojezd kráječe při používání nevyderie. Všimněte si, jak má kráječ řešeno vedení vozíku.

pohon
Při kráječ nemusíte sledovat příkon motoru. I nenápadných 120 wattů je dost, aby stroj udělal svou práci.

čištění
Odmontovat kotouč, vytáhnout vozík, utřít štěrbiny. V jednoduchosti čištění se kráječe liší více, než byste čekali.

Marcela Gigelová
redakční specialistka na testování spotřebičů

Jak jsme testovali

I ta největší redakční kuchyně se scvrkne, když ji naplní kráječe potravin. Když po dvou měsících používání přijde čas balení, těšíte se. Na svém místě zůstane pouze jeden-jediný. Ten, který se osvědčil nejvíce.

Related Articles

- Advertisement -pr clanky

Mohlo by Vás zajímat